“Goed leven met een beperking”

 

Een aanpakker, dat is Cor Kil (68). COPD, een lekkende hartklep, prostaat- en maagproblemen veranderen niets aan de positieve manier waarop hij in het leven staat. Je kunt met een beperking een heel goed leven hebben, is zijn boodschap aan lotgenoten.

 

Zijn wieg stond naast het bureau van zijn vader, die een pakje sigaretten per dag rookte. Misschien is daar al de basis gelegd voor de gezondheidsproblemen waar Cor mee kampt. Hij is in ieder geval altijd astmatisch geweest. Dat weerhield hem er niet van om als scheidsrechter in de korfballeague op hoog niveau te presteren. “Ik kwam ieder jaar netjes door de gezondheidstest op Papendal. In 1973 kreeg ik voor het eerst een zware astma-aanval. Dat was schrikken, maar met medicatie kwam ik er snel weer bovenop.”

Luchtkwaliteit

Cor maakte carrière in de recycling. Hij werd bedrijfsdirecteur en bleef als vrijwilliger actief voor ‘zijn’ sport. “In 1985 verhuisden mijn vrouw en ik van Noord-Holland naar de Achterhoek. De schone lucht daar deed me goed en ik kon mijn medicatie stoppen. Het gekke van astma is, dat je er jaren geen last van hebt en het toch ineens weer de kop kan opsteken.”

Dat moment kwam voor Cor in 2008. “Ik kreeg steeds meer last van mijn longen. Uiteindelijk werd vastgesteld dat ik beginnend COPD had. Achteraf bleek dat niet alleen te komen door mijn astmatische aanleg, maar ook door het ventilatiesysteem in onze ecowoning. De buizen zaten er niet goed op, waardoor er vuile lucht in het huis kwam.” Een jaar later verhuisden Cor en zijn vrouw.

Gezond en actief leven

 

Een middagje verven in het nieuwe huis moest hij bekopen met de tweede zware longaanval in zijn leven. De derde volgde niet lang daarna. Beide keren belandde hij in het ziekenhuis. Cor – die inmiddels niet meer werkte – besefte dat een gezond en actief leven voor hem de beste keuze was. “Drie keer in de week trainen, zoals ik bij korfbal gewend was, ging niet meer. In plaats daarvan maakte ik vier keer per dag een lange wandeling met de hond. De hond is inmiddels overleden, maar de gewoonte om iedere dag te starten met een stevige wandeling is gebleven. En we volgen een gezond, vegetarisch dieet.”

 

Cor voelt zich er goed bij. Voor zijn COPD bezoekt hij jaarlijks de longarts, voor de lekkende hartklep is hij één keer per jaar bij de cardioloog, de prostaat wordt gecontroleerd door de oncoloog en de maagzuurproblemen zijn gereguleerd met medicatie. “Het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam luistert. Hardlopen of in de bergen wandelen, dat kan ik niet meer. Maar verder is alles mogelijk.”

Eigen dossier

 

Aan het periodieke overleg met zijn specialisten heeft Cor voldoende. “Ik houd in Excel wel een soort persoonlijk dossier bij. Als je zoals wij in 46 jaar tien keer bent verhuisd en verschillende behandelaren hebt gehad, is dat geen overbodige luxe. Ik neem het mee als ik naar de huisarts of specialist ga. Zo’n overzichtje op één A4 vinden ze best makkelijk. En ik kan zelf bijvoorbeeld zien hoe mijn longinhoud zich heeft ontwikkeld ten opzichte van de vorige metingen.” In een landelijke werkgroep denkt Cor mee over een online Persoonlijk GezondheidsDossier voor alle Nederlanders. “Als dat er komt, zet ik de gegevens uit mijn Excel-bestand daarin. Dat is nog makkelijker.”

 

Sinds 2011 zet Cor zich als vrijwilliger in voor het Longfonds. Hij stond aan de wieg van het Longpunt Doetinchem. “De meest succesvolle van het land en daar ben ik trots op. Ik wil anderen laten zien dat je een goed leven kunt hebben met een beperking. Daarom deel ik mijn ervaringen. Bij het Longpunt via de Patiëntenfederatie Nederland, via Zelfzorg Ondersteund! en bij lokale zorgorganisaties.” Cors vrijwillige inzet voor de korfbalsport en de zorg werd in april 2016 beloond met een koninklijke onderscheiding. “Ik werd naar het gemeentehuis gelokt en geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Geweldig toch?”

Resultaat

 

De toekomst ziet er voor Cor goed uit. Zijn gezonde levensstijl heeft resultaat, want bij de laatste longmeting bleek de longinhoud zelfs toegenomen te zijn. Een probleem is wel dat zijn huid steeds dunner wordt door de medicijnen die hij gebruikt. Dat heeft hij met de huisarts besproken. “Misschien is het mogelijk om stapsgewijs af te bouwen. Dat ga ik proberen als ik na de winter een rustige periode heb.”

 

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) organiseert in heel Nederland Longpunten, ook in uw buurt. Dit zijn maandelijkse bijeenkomsten voor longpatiënten, hun omgeving, artsen en andere zorgverleners. Meestal draait de ontmoeting om een onderwerp waarover een kenner vertelt. Er is alle ruimte om ervaringen uit te wisselen.