Diabetes type 2, een te hoge bloeddruk en prostaatkanker: Ben de Ruyter kampt al jaren met gezondheidsproblemen. Op aanraden van de praktijkondersteuner van zijn huisarts houdt hij zijn bloeddruk en gewicht bij in een online programma. Zo ziet Ben zelf de positieve effecten van meer beweging en gezonder eten op zijn gezondheid. “Ik zeg altijd: ik ben chronisch ziek, maar ik voel me geen patiënt.”

 

Bijna een jaar geleden verhuisde Ben en zijn vrouw van hun rijtjeshuis met riante tuin naar een gelijkvloers appartement. “Ik was daar in eerste instantie nog niet echt aan toe. Pas toen ik de diagnose prostaatkanker kreeg ging de knop om. Het idee dat ik mijn vrouw in ons vorige huis alleen zou achter laten vond ik niets. Nu is alles onder controle, maar toch: ik ben bijna zeventig, ik wil op de toekomst voorbereid zijn.”

 

Ben’s leven is er in de afgelopen jaren behoorlijk anders uit gaan zien – doktersbezoeken, medicijnen slikken, niet meer met de caravan op vakantie en een ander huis – en toch klaagt hij zelden. “Ik ben een chronisch zieke patiënt, maar zo voel ik me absoluut niet.”

Prostaatkanker

 

Een paar jaar geleden begonnen bij Ben problemen met zijn blaas. Er volgden meerdere blaasontstekingen, bestraling voor prostaatkanker en een blaasmondoperatie. “Toen ik na die operatie niet 100% controle had over mijn urine voelde ik me voor het eerst wel een keer patiënt.”

 

In 2010 wordt bij Ben ook diabetes type 2 vastgesteld, waarvoor hij dagelijks ’s ochtends en ’s avonds medicatie slikt. “Ik heb in feite weinig last van die diabetes, ik merk er niets van.” Naast zijn diabetesmedicatie houdt Ben met medicijnen zijn te hoge bloeddruk en cholesterol onder controle.

 

Regelmatig wordt er bij Ben bloed geprikt. “Die uitslag kreeg ik vroeger thuisgestuurd vanuit het ziekenhuis of werd besproken tijdens het volgende consult. Ik had daarover zelf geen regie en miste overzicht”, verteld Ben. “Bij zo’n uitslag krijg je geen oude gegevens in te zien, waardoor je geen trends kunt ontdekken. Terwijl je dat juist nodig hebt om controle te krijgen op je gezondheid.”

Op aanraden van de praktijkondersteuner probeerde Ben Mijn Gezondheidsplatform (MGP) uit. “Dat is een digitaal platform waar informatie over mijn gezondheid bijgehouden wordt door mijzelf en door de praktijkondersteuner van de huisarts. Tegenwoordig komen de bloedwaardes binnen op dit gezondheidsplatform.” Daarnaast meet Ben maandelijks zijn bloeddruk en staat hij iedere dag op de weegschaal. “Die waardes voer ik ook in op MGP, zodat ik zelf overzicht hou. Zo zag ik een tijd geleden dat mijn bloeddruk steeds lager en lager werd. Via het platform stuurde ik de praktijkondersteuner een mailtje of ik misschien minder medicatie kon gaan gebruiken. Dat zijn we gaan proberen en dat gaat goed.”

Meer bewegen door de Apple Watch

 

Het liefst zou Ben ook minder medicatie gaan gebruiken voor zijn diabetes. “Dat zou misschien kunnen als ik wat gewicht verlies, maar dat vind ik lastig. Ik moet meer bewegen en gezonder eten”, geeft Ben toe. “Ik ben naar een diëtist gegaan en zij heeft me advies gegeven over voeding. Thuis gaat het prima, maar buiten de deur vind ik het lastiger om maat te houden. Ik ben nu eenmaal een Bourgondiër. Gelukkig kan ik tegenwoordig steeds beter de balans houden: de ene dag wat meer calorieën, de andere dag wat minder.”

 

Motivatie om meer te bewegen en te sporten haalt Ben onder andere uit sportapps en zijn Apple Watch. “Mijn smartwatch van Apple geeft me om de zoveel tijd een seintje dat ik even in beweging moet komen. Dat doe ik dan ook netjes. Ik gebruik ook de sportapp RunKeeper, daar hou ik mijn wandelingen mee bij. RunKeeper stuurt me zo nu en dan ook een herinnering: het is al een week geleden dat je voor het laatst gelopen hebt!” Samen met zijn vrouw gaat Ben elke vrijdagmorgen sporten bij het centrum voor beweging en therapie-fitness met professionele therapeuten. “Soms zeg ik tegen mijn vrouw: ‘ik heb geen zin’ en dan zegt zij: ‘jawel, we gaan toch’. Dat is een goede stok achter de deur.”

Succesverhalen

 

De succesverhalen van mede Kom Verder-ambassadeurs motiveren Ben. “Als ik hoor hoe Corry door een aangepaste eet- en levensstijl medicatievrij is geworden, dan stimuleert dat me om te kijken of ik op een bepaalde manier ook minder medicijnen zou kunnen slikken. Ik doe in ieder geval mijn best: ik hou controle door zelf te meten, motiveer mezelf met apps en mijn smartwatch en probeer balans te houden wat betreft mijn voeding.”