Bas van de Goor Foundation boekt resultaat met Nationale Diabetes Challenge

Vandaag organiseerde de Bas van de Goor Foundation, de stichting van de olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor, de resultaten van de Nationale Diabetes Challenge. Tijdens dit beweegevenement wandelden zorgverleners samen met hun (diabetes)patiënten, in lokale wandelgroepen in heel Nederland, naar de finale in oktober. Uit onderzoek naar de challenge blijkt dat deelnemers gewicht verloren, minder medicatie gingen gebruiken en hun kwaliteit van leven een hoger cijfer gaven na de challenge.

Op 15 oktober was de finale van de Nationale Diabetes Challenge, waar ruim 125 zorgcentra en huisartsenpraktijken in Nederland aan meededen. In totaal kwamen ruim 3000 mensen met diabetes over de finish bij de finale bij Paleis het Loo.

Gedurende de Nationale Diabetes Challenge is er grootschalig onderzoek verricht naar de effecten van het wandelen, onder andere door prof. dr. Henk Bilo (Isala Ziekenhuis) en medisch psycholoog dr. Sasja Huisman (Leids Universitair Medisch Centrum). Dat onderzoek richtte zich zowel op de kwaliteit van leven van de deelnemers als naar de gezondheidseffecten van de challenge. De resultaten van dat onderzoek werden vandaag gepresenteerd op het congres ‘Breng beweging in de praktijk’.

Meer bewegen

Volgens medisch psycholoog dr. Sasja Huisman zijn de resultaten van het onderzoek veelbelovend te noemen. Huisman: “Mensen gaan inderdaad meer bewegen. Het gemiddeld aantal stappen per dag verdubbelt kort na de start van het project en dat houden ze gedurende het hele project vast. 92% van de mensen geeft aan te blijven wandelen na de challenge. Hun gezondheid verbetert; bloedglucosewaarden verlagen, gewicht neemt af en BMI neemt af. Hun gevoel van welbevinden neemt toe.”

“En misschien wel het belangrijkste om gedragsverandering op lange termijn teweeg te brengen: hun ‘activatie’ neemt toe. Mensen geven aan meer verantwoordelijkheid te voelen voor hun gezondheid en meer actie te willen nemen voor hun gezondheid, en dit nu ook vol te kunnen houden onder stress.”

“Valt of staat met enthousiasme van zorgverleners”

De Bas van de Goor Foundation hoopt, na het succes van de Nationale Diabetes Challenge in 2016, volgend jaar minimaal 5000 mensen met diabetes aan de start te hebben. Met ruim 900.000 mensen met diabetes type 2 in Nederland is dat volgens de organisatie nog een bescheiden ambitie. Het succes van de Nationale Diabetes Challenge valt of staat volgens organisator Bas van de Goor met het enthousiasme van de zorgverlener. “Het vraagt energie van zorgverleners om wekelijks met hun patiënten te gaan wandelen, maar als zij hun enthousiasme over weten brengen aan deelnemers krijgt iedereen er een dubbele hoeveelheid energie voor terug. Er ontstaat een heel ander contact tussen patiënt en zorgverlener en het aantal bezoekjes aan de spreekkamer neemt af. Wat wil een mens, partner, Foundation, huisarts, internist en zorgverzekeraar nog meer?”

Verhaal van een ervaringsdeskundige

Een van de Kom Verder ambassadeurs, Corry, liep ook mee met de Nijkerk Diabetes Challenge. Bekijk hier wat dat voor haar betekende: