Machteld Huber: 'Positieve gezondheid'

Acht zorgorganisaties starten met Positieve gezondheid

Het Institute for Positive Health (IPH), Vilans en acht zorgorganisaties starten met het transitietraject Positieve gezondheid. De samenwerkende partijen willen het concept in praktijk brengen en de cliënt vanuit deze zienswijze passende zorg en ondersteuning geven.

In de nieuwste opvattingen over gezondheid is niet langer de afwezigheid van beperking of ziekte het uitgangspunt. ‘Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’ Dit concept is in 2011 ontwikkeld door onderzoeker Machteld Huber onder de naam Positieve gezondheid. Inmiddels heeft Huber het Institute for Positive Health opgezet.

Samenwerkingsoverenkomst transitietraject Positieve gezondheid

Acht zorgorganisaties gaan aan de slag met Positieve gezondheid. Dit zijn: Omring, Vivium, Raphaelstichting, BrabantZorg, Markenheem, Hilverzorg, IJsselheem en Thebe. Tot eind 2016 zullen deze organisaties door Vilans en IPH ondersteund worden bij het verlenen van zorg en ondersteuning vanuit de nieuwe zienswijze.

Meer lezen? Lees het nieuwsbericht op Kennisplein Chronische Zorg, of bekijk hier het Scoringsinstrument Positieve Gezondheid.