Aan de slag met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI): Slimmer

Slimmer is een van de drie goedgekeurde gecombineerde leefstijlinterventies op dit moment in Nederland. Slimmer loopt sinds 2015 in een aantal gemeentes in Oost-Nederland. Het tweejarige programma is gratis voor deelnemers en gaat over gezonder eten, minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen en vooral: het goede gedrag volhouden.

Naast Coaching op Leefstijl (CooL) en De Beweegkuur is het programma ‘Slimmer’ sinds 1 januari vergoed door alle zorgverzekeraars als een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Een Gecombineerde leefstijlinterventie omvat advies en begeleiding gericht op gezonde voeding en eetpatroon, gezond bewegen en gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden.

De interventie SLIMMER – ontwikkeld door GGD Noord- en Oost-Gelderland – bestaat uit een voedings- en beweegprogramma en casemanagement. De uitvoering ligt bij zorgverleners (huisartsenpraktijk, leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut). Na een half jaar stromen deelnemers uit naar het lokaal sport- en beweegaanbod met ondersteuning tijdens terugkom- en monitoringsmomenten.

Confronterend

In het Gelderse Didam werken ‘pre-diabeten’ aan een nieuwe leefstijl, onder begeleiding van fysiotherapeut Ard Nikkels van Gezondheidscentrum Didam. Naast regelmatig bewegen is voedingsadvies ook een onderdeel van het Slimmer programma. Een diëtist adviseert over een gezonde levensstijl. Het draait om preventie, voorkomen dat de groep ‘pre-diabetici’ ziek worden, zegt fysiotherapeut Nikkels in gesprek met NRC. Deelnemers aan het Slimmer programma moesten tijdens de intake twee weken minutieus een logboek bijhouden over hoeveel ze bewogen en aten. Dat is schrikken voor sommige mensen, zegt fysiotherapeut Ard Nikkels. “Zo van: ik doe eigenlijk helemaal níks. Een deelneemster vond het zo confronterend, dat ze een hondje aanschafte om mee te gaan wandelen.”

Elke drie maanden volgen terugkomactiviteiten. Daar wordt gekeken of de deelnemers nog allemaal gezond eten en sporten. „Als dat niet zo is, dan moeten we het opnieuw oppakken”, zegt Nikkels. Nadat het beweegprogramma Slimmer is afgerond, verwijst de fysiotherapeut verder naar het beweegaanbod in de regio: sportverenigingen, nordic walking, zwemmen of wandelen met een wandelgroep.

Loket gezond leven

Meer lezen? Op de website www.loketgezondleven.nl staan programma’s die door de zorgverzekeraar vergoed en gecontracteerd kunnen worden, of bekijk de factsheet over Slimmer.